1.5.2023

Arvoisat vappua juhlivat keravalaiset,

Kerava tunnetaan viihtyisänä ja rauhallisena kaupunkina, jossa on hyvä elää ja asua. Kaupunki on tunnettu myös monipuolisista kulttuuri- ja urheilutapahtumistaan, kuten Kesäteatteri ja jalkapalloseura Keravan Pallo-75. Keravan asukkaat arvostavat kaupungin luonnonläheisyyttä ja hyviä liikenneyhteyksiä pääkaupunkiseudulle. Kaupungissa on myös monipuolinen koulutus- ja palveluverkosto. Kaiken kaikkiaan Keravalla on positiivinen maine ja se houkuttelee ihmisiä muuttamaan kaupunkiin.”

Miltä kuulosti viime marraskuussa lanseeratun amerikkalaisen tekoälysovelluksen ChatGPT algoritmin muodostama vastaus kysymykseen ”Kerava maine”. ChatGPT :n algoritmi osaa tuottaa tekstiä, vastata erilaisiin kysymyksiin ja jäljitellä ihmisen puhetta tai lauluääntä. Tekoäly tulee mullistamaan tämän vuosikymmenen ja väärinkäytettynä, ilman sääntelyä, se lisää disinformaatiota, lietsoo vihaa ja uhkaa demokratiaa. Jos jo nyt on kansalaisten vaikea ottaa selvää, mikä on realistinen vaalilupaus ja mikä taas on vain ”juhlapuhetta”, on tulevaisuudessa vielä vaikeampaa erottaa tosi ja epätosi – oikea ja väärä – tutkittuun tietoon perustuva vai tekoälyn algoritmin luoma. Me sosialidemokraatit haluamme jatkossakin pitäytyä politiikassa tutkittuun tietoon ja asiantuntijuuteen.

Ensi vuonna vietetään Keravan 100-vuotissyntymäpäivää. Juhlavuoden suunnittelut ovat käynnissä ja luvassa on ohjelmaa koko vuoden ajan. Toivomme että keravalaiset yhdistykset ja yritykset järjestävät juhlavuonna tilaisuuksia ja mukavaa tekemistä laajasti eri kohderyhmille. Tästä on tulossa lähiaikoina lisätietoa.

Uuden ajan rakentamisen festivaali – tuttavallisesti URF kutsuu asumisesta ja rakentamisesta kiinnostuneet Keravalle kesällä 2024. URF on yksi ”Kerava 100” -juhlavuoden päätapahtumista. Kivisillan alueen kunnallistekniikka on suurelta osin valmis ja talojen rakentaminen alkaa tänä kesänä. Näytteille tulevien kohteiden määrä ratkeaa lähikuukausien aikana. Festivaaleilla voi tutustua ekologiseen puurakentamiseen, älykkäisiin energiaratkaisuihin ja kestävään rakentamiseen sekä nauttia alueelle tulevasta taiteesta sekä lähi- ja pientuottajien ruoasta.

Rakkaat keravalaiset,

Keravan kehittäminen on ”kuuma peruna” paikallislehdessä. Täytyy muistaa, että Keravan kantokyky alkaa tulla vastaan – jo nyt joudumme kaavoittamaan haastaviin alueisiin ja tiivistämään kaupunkirakennetta. Keravalaisten arvomaailma on muuttunut. Nyt arvostetaan vehreyttä ja lähimetsää. Myös EU:sta on tulossa lähiaikoina sääntelyä metsien suojeluun ja ennallistamiseen. Samaan aikaan uusien asuntojen rakentaminen on pysähtynyt korkojen nousun myötä. Korona on vienyt asiakkaita niin kaupoista, ravintoloista kuin lähiliikenteestä.

Asemanseudun osalta on otettu pieni aikalisä. Kun asuntorakentaminen parin vuoden jälkeen taas vilkastuu,  alkaa se todennäköisesti Espoosta ja päätyy myöhemmin toisessa aallossa tänne Keravalle. Anttilan kiinteistön omistajat ovat ilmeisesti tehneet Excel-harjoituksia ja todenneet että uusien kiinteistöjen ympäristösertifikaattien ja EU- taksonomiakriteerien noudattaminen nostaa sijoituskohteen arvoa enemmän uudisrakentamisessa kuin peruskorjauksessa. Me sosialidemokraatit emme ole olleet kannattamassa nyt valmistelussa olevaa Anttilan kaavaehdotusta, – mikäli se varjostaa aurinkomäkeä.

Keravan talouden tasapainottaminen on ollut haastavaa viime vuosina. Ensin Sipilän kiky-hallitus leikkasi ovelasti mutkien kautta kuntien valtionosuuksia ja vei hoitajilta kesälomarahat, mikä heijastui myös Keravan kaupungin talouteen. Sen jälkeen tuli korona ja koronakorvaukset, joiden vaikutukset heijastuivat Keravan talouden hoitoon ja nyt edelleen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen budjettiin.

Siksi kaikki keravalaiset poliittiset puolueet ovat yhteistuumin sitoutuneet siihen, että taloutta ei sopeuteta nopeilla leikkauksilla vaan koko valtuustokauden aikana yhteisesti sovituin sopeuttamistoimin. Kokoomusjohtoisen kaupunginhallituksen on seurattava talouden kehitystä tarkasti. Kuuma-kuntien yhteisissä hallitusohjelmatavoitteissa ehdotetaan valtionosuusjärjestelmän muutosta, koska nyt me kasvukunnat häviämme valtionrahoituksessa. Kesäkuun valtuustossa valittavan Keravan uuden kaupunginjohtajan on keskityttävä taloutta tasapainottaviin toimenpiteisiin.

Arvoisat Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asukkaat,

Tuttavallisesti ”VaKe”:lla on nyt takanaan neljä kuukautta. Ensimmäisen vuoden talousarvio on yli 50 miljoonaa euroa alijäämäinen ja 300 hoitajaa puuttuu. Vaikka paikallislehdessä epäiltiin niin – Kyllä me keravalaiset aluevaltuutetut aina vantaalaisten kanssa pärjäämme mutta kuinka uusi tuleva hallitus tulee pärjäämään hyvinvointialueiden rahoitustarpeiden kanssa. Maailmalla äärioikeistohallitukseksi nimetty Suomen tuleva hallitus suunnittelee vielä 6 miljardin euron leikkauksia.

Me keravalaiset emme halunneet tätä sote-uudistusta. Kaikissa Keravan antamissa sote-lausunnoissa viimeisen 17 vuoden ajan on vastustettu uudistusta. Historiallinen uudistus tarvittiin muualle Suomeen, jossa pienet kunnat eivät pärjänneet – eivätkä halunneet yhdistyä naapurikuntaan.

Loppuun vielä tekoälysovellus ChatGPT algoritmin ehdotukset Petteri Orvon hallitusohjelmaan Keravalta:

tavoitteina tulisi olla kestävän talouskasvun edistäminen, ilmastonmuutoksen torjuminen sekä terveydenhuollon kehittäminen. Lisäksi tulisi panostaa koulutukseen ja tutkimukseen, jotta Suomi voi pysyä kilpailukykyisenä ja edistää innovaatioita. Tärkeää olisi myös huolehtia sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta ja vähentää eriarvoisuutta. Toivomme, että hallitusohjelma edistää kestävää kehitystä ja hyvinvointia kaikille suomalaisille.”

Me keravalaiset sosialidemokraatit olemme täsmälleen samaa mieltä kuin amerikkalainen tekö-älysovelluksen algoritmi.

Oikein iloista vappua! Ja nautitaan lähipäivinä kukkivista kirsikkapuista.

Katso myös nämä: