Ukrainan sota on jatkunut yli viisi kuukautta. Vierailin heinäkuussa Romaniassa Constantan ja Tulcean kaupunkien ja aluehallinnon johdon kutsumana Ukrainan rajalla pakolaisten vastaanottopisteessä. Romanian paikallis- ja aluehallinnon edustajat halusivat esitellä meille, miten sota vaikuttaa Romanian rajakaupunkeihin.

Romanian ja Ukrainan maiden rajan Isaccean ylityspaikka sijaitsee vaikeakulkuisessa maastossa Tonavan varrella. Odessan kaupunki sijaitsee 300 kilometrin päässä. Kaukana Ukrainan puolella nousi savupilvi.

Viime helmikuussa Romanian rajakaupunkiin alkoi saapua satoja tuhansia pakolaisia – lähinnä naisia, lapsia ja vanhuksia, jotka joutuivat pakenemaan sotaa omasta kodista. Kaupungin johto kertoi, että alkuvaiheen sekavan tilanteen jälkeen, he perustivat yhdessä vapaaehtoisjärjestöjen kanssa raja-asemalle vastaanottopisteen, josta saa ensivaiheen avun ja hätämajoituksen. Koska rajanylityspaikalla ei voi majoittua pitkään, sieltä organisoidaan bussikuljetukset eteenpäin isompiin kaupunkeihin.

Vastaanottopisteen rahoitus ja avustustarvikkeet tulevat kaupungin ja aluehallinnon budjeteista, Romanian valtiolta ja lahjoituksina. Aluehallinnon johdon mukaan alkuvaiheessa erityisesti Ranskasta tuotiin satoja rekkalasteja hätäapua. Vierailun isännät toimittivat meille etukäteen listan vastaanottopisteessä tarvittavista tuotteista kuten hygieniatuotteet, lastenruoka, lääkkeet ja säilykkeet.

Vastaanottopisteestä haetaan apua päivittäin. Ryhmämme vierailun aikana sinne saapui toista sataa ukrainalaista. Vapaaehtoiset avustustyöntekijät, jotka tunnisti ”free hugs” eli ”saa halata” rintanapista, vastaanottivat ukrainalaisia naisia, lapsia ja vanhuksia. Tunteet nousivat pintaan kaikilla paikallaolijoilla, kun ukrainalaiset kertoivat omasta tilanteestansa. Kukaan ei halua jättää kotiaan vapaaehtoisesti. Tulijoiden huoli läheisistään ja tulevaisuudesta oli suuri.

Yli kymmenen vuoden kokemuksella Euroopan unionin alueiden komitean jäsenenä on todettava, että on kyseessä mikä tahansa kriisi Euroopassa, paikallis- ja aluehallinto sekä lukuisat paikalliset vapaaehtoiset ovat aina auttaneet hädässä olevia parhaan kykynsä mukaan ja paikalliset olosuhteet huomioiden. Myös tämän kriisin aikana niin Keravalla kuin Euroopassa.

Mietin vierailun jälkeen, että kuinka kauan nämä vastaanottopisteen vapaaehtoiset jaksavat kohdata sotaa pakenevia ukrainalaisia 24 h päivässä 7 päivänä viikossa? Tai mitä tapahtuu tälle vastaanottopisteelle, jos lahjoitukset vähenevät sodan pitkittyessä?

Emme saa unohtaa, mitä Euroopassa tapahtuu.  Useat meistä voivat auttaa ukrainalaisia eri vapaaehtoisjärjestöjen kautta.

Anne Karjalainen

Kirjoittaja on Keravan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja EU alueiden komitean jäsen Brysselissä.

Valokuvan on ottanut Julien De Ridder Pes-ryhmän poliittinen asiantuntija

Katso myös nämä: